Thoraxkirurgien omfatter kirurgisk behandling af sygdomme i organerne beliggende i brysthulen og inddeles i to subspecialer: Hjertekirurgi og Klassisk thoraxkirurgi.
Hjertekirurgien beskæftiger sig med kirurgiske sygdomme i hjerte og de store kar i thorax. Et særligt fagområde er børne-hjertekirurgien på Rigshospitalet. Den klassiske thoraxkirurgi omhandler kirurgiske sygdomme i den øvrige del af thorax (thoraxskelet, pleura, lunger, mediastinum, spiserør og diafragma).
De kvantitativt hyppigste operationer i thoraxkirurgien udgøres i dag af revaskulariserende hjerteoperationer (bypass-operationer), hjerteklap-operationer og kirurgisk behandling af lungecancer eller lungemetastaser.
Thoraxkirurger arbejder tæt sammen med mange tilstødende specialer omkring behandlingen af de thoraxkirurgiske patienter, heriblandt de thoraxanæstesiologiske, kardiologiske, lungemedicinske, billeddiagnostiske og onkologiske specialer.
Den thoraxkirurgiske specialistuddannelse strækker sig over 84 måneder fra afsluttet kandidateksamen.
Introduktionsuddannelse
Efter den kliniske basisuddannelse (KBU), der sammenlagt varer et år, kan der søges en 1-årig speciale-specifik introduktionsstilling. Introduktionsforløbet gennemføres og godkendes i henhold til et uddannelsesprogram udfærdiget af det regionale videreuddannelsesråd, og er en forudsætning for at kunne ansøge om hoveduddannelsesstilling.
Efter gennemført introduktionsuddannelse kan der søges hoveduddannelsesstilling indenfor specialet. Hoveduddannelsen i thoraxkirurgi varer cirka 5,5 år og tilsigter, at man får en bred og grundig indføring og uddannelse i specialet. Målet med hoveduddannelsen er, at man erhverver sig kompetencer, der tilsammen udgør den thoraxkirurgiske speciallægeuddannelse.
Har du spørgsmål vedrørende din uddannelse kan du kontakte videreuddannelsessekretariatet i din region. Uddannelsessekretariaterne fungerer som tovholdere for den uddannelsessøgende i hoveduddannelsesstilling.
Region Nord
Sekretariatet for Lægelig Videreuddannelse, Region Nord